AYT yani Alan Yeterlilik Testleri, üniversite eğitimi almak isteyen ve 4 yıllık fakülteleri hedefleyen lise son sınıf öğrencilerinin ya da lise mezunu öğrencilerin girmek zorunda olduğu sınavdır. AYT sınavına girecek olan öğrenciler öncelikle TYT sınavına girmelidir. Yani TYT, YKS’nin 1. oturum sınavı, AYT ise YKS’nin 2. oturum sınavıdır.
Liseden sonra üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler için yüksek öğretime geçiş sınavları olan TYT ve AYT, hedeflere giden yolda aşılması gereken en önemli engellerdir. AYT hazırlık ise Alan Yeterlilik Testleri sınavına girecek olan öğrencilerin sınava en iyi şekilde hazırlanmasına yönelik olarak tasarlanan eğitim programlarıdır.
YKS’nin ilk oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavında öğrencilerin lise ve öncesinde edindiği bilgiler ile mantık yürütme gibi yeteneklerin temel yeterliliğini ölçer. Lise son sınıf öğrencilerinin ve lise mezunu öğrencilerin girdiği TYT sınavında Türkçe ve matematik ağırlıklı sorular yer alır.
YKS’nin ikinci oturumu olan AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavında öğrencilerin sözel, sayısal, eşit ağırlık ya da yabancı dil alanlarındaki başarısının ölçülmesi hedeflenir. Öğrencilerin YKS puanı hesaplanırken TYT puanının %40’ı ve AYT puanının %60’ı alınır. TYT sınavında 150 barajını geçen öğrenciler, AYT sınavından alacakları puanla 4 yıllık lisans eğitimi veren fakültelere girme hakkı kazanabilir. Bununla birlikte, AYT’de de bir puan barajı vardır. Bu kapsamda; TYT’DE 150 ve AYT’de 180 puanı geçen öğrenciler. 4 yıllık lisans eğitimi veren fakülteler için tercih yapabilir.
AYT kursları, AYT sınavına girecek olan öğrencilerin sınavda iyi bir performans sergilemesini sağlamak üzere hazırlanan, sınavda öğrencilerin karşısına çıkabilecek tüm derslerde konu anlatımı ve soru çözümüyle eğitim veren kurslardır.
AYT kurslarının temel amacı, lise mezunu olan ya da lise son sınıftaki öğrencilerin AYT sınavlarında hedefledikleri puanı almalarını ve tercih ettikleri üniversitede eğitim görmesini sağlamaktır. AYT sınavında öğrencilere toplam 160 adet soru sorulur ve 180 dakika süre verilir. Bu süre içerisinde öğrencilerin soruları yanıtlaması gerekir.
AYT kursları, verilen süre içerisinde mümkün olan en fazla sorunun doğru bir şekilde yanıtlanması için öğrencilerine güncel müfredata ilişkin eğitimler verir. Konu anlatımı, soru çözümü ve deneme testi gibi yöntemlerle öğrencilerin sınava en iyi şekilde hazırlanması sağlanır. AYT kurslarında bu süreç, her biri alanında uzman ve deneyimli eğitmenler tarafından gerçekleştirilir.
Öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmesi için TYT ve AYT sınavlarında başarılı sonuçlar alması gerekir. Bunu sağlamak için ise gerek lise son sınıf öğrencileri gerek lise mezunu öğrenciler TYT ve AYT sınavlarına düzenli, disiplinli ve planlı bir şekilde hazırlanmalıdır. AYT hazırlık kursu bu süreçte öğrencilerin konu eksikliklerini gidermesine, sorular tipleri ile ilgili olarak pratiklik kazanarak sınav sırasında zamanı etkin bir şekilde yönetebilmesine yardımcı olur.
AYT hazırlık kursu seçerken belirli kriterlere sahip olduğundan emin olmak gerekir. Çünkü AYT hazırlık kursundan yüksek verim almak, öğrencilerin başarılı bir eğitim hayatına sahip olmasına ve istedikleri üniversitede eğitim görmesine yardımcı olan önemli bir unsurdur.
Bu nedenle, AYT hazırlık kursları öncelikle alanında uzman ve deneyimli bir eğitmen kadrosu ile eğitim vermelidir. Eğitmenler yalnızca akademik anlamda yetkin olmakla kalmayıp öğrencileriyle iyi iletişim kurmalı ve anlamadıkları konulardan çözemedikleri sorulara kadar her alanda yardım isteyebilecekleri rahatlığı sunmalıdır.
AYT hazırlık kursu, AYT’de öğrencilerin sorumlu olduğu güncel müfredata hakim olmalı, sınavda karşılaşabilecekleri soru tiplerinde deneyim kazanmalarını sağlamalı ve sınavda çıkabilecek konularla ilgili olarak eksikliklerini gidermelerine yardımcı olmalıdır.
AYT hazırlık kursuna katılan öğrencilerin herhangi bir konuda eksikliği varsa, buna odaklanılmalı ve öğrenci konunun temelini kavrayıp bu konudaki sorularda yüksek performans gösterene kadar kendisi yönlendirilmelidir. Konu detaylı bir şekilde öğretilip pekiştirmesi ve konuyla ilgili bolca soru çözmesi sağlanmalıdır.
Bunun yanı sıra AYT hazırlık kursu, sınav başarısını etkileyen zaman yönetimi, sınav kaygısı ve diğer unsurlarla ilgili olarak öğrencilerine destek sunacak bir rehberlik servisine sahip olmalıdır. Rehberlik servisi öğrencileri sınav kaygısı gibi durumlarla etkili bir şekilde başa çıkabilmesi için desteklemeli, etkin zaman yönetimi konusunda yönlendirici olmalıdır.
AYT hazırlık kursu öğrencilere hem kaliteli eğitim hem rehberlik desteği sağlar. Böylece öğrenciler sınava hem bilgi açısından hem mental yönden en iyi şekilde hazırlanabilir. Hazırlık sürecinde her an eğitim desteği ve psikolojik destek alabilmeleri, AYT hazırlık kursunun öğrencilere sunduğu en önemli avantajlardan biridir.
AYT hazırlık kurslarında her dersin her konusu alanında uzman ve deneyimli branş öğretmenleri tarafından anlatılır. Bu sayede, öğrenciler etkin bir öğrenme deneyimi yaşayabilir. Öğretmenlerin verdiği soru çözme ödevleriyle öğrenilen konular kolayca pekiştirilir, ayrıca konulara ilişkin yanlış bilgiler kolayca anlaşılıp doğru bilgilerle değiştirilebilir.
Düzenli olarak gerçekleştirilen deneme sınavları sayesinde öğrenciler gelişim süreçlerini değerlendirebilir, hangi konularda eksik olduklarını tespit ederek bu konulardaki açıklarını gidermek üzere çalışmalarını şekillendirebilir.
AYT kursları ve paketleri, AYT sınavına girecek öğrencilerin sorumlu olduğu paketlerdir. AYT kursları ve paketleri, öğrencilerin sınavda yüksek performans göstermelerini sağlayacak şekilde hazırlanır. Bununla birlikte AYT kursları ve paketleri, öğrencilerin AYT hazırlık sürecine yönelik olup bu süreçte etkili ve verimli bir eğitim sağlamaya yönelik eğitim materyallerini de kapsar.
AYT paketlerinde; AYT sınavında öğrencilerin karşısına çıkacak olan fizik, kimya, biyoloji (Fen bilimleri branşı altında), felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantık (Felsefe grubu), matematik, geometri, tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri yer alır.
AYT sınavı, 4 yıllık lisans eğitimi veren fakültelerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Aynı zamanda AYT, YKS’nin 2. oturum sınavıdır. AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türleri bulunmakta olup öğrenciler kendi alanlarından sınava girerek aldıkları sonuç ile uygun bölümlere girebilir.
AYT kursları ve paketleri alırken, öğrenciler AYT’ye hangi bölümden girecekse, o bölüme göre seçim yapmaya özen göstermelidir. Daha sonra ise AYT ile ilgili olarak seçilen bölümün, AYT ile ilgili tüm dersleri ve güncel müfredatı eksiksiz bir şekilde karşıladığından emin olunmalıdır. Aynı şekilde AYT kurslarının ve paketlerinin ders materyallerinin de güncel AYT müfredatıyla uyumlu olduğundan emin olmak gerekir.
AYT kursları ve paketleri alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, AYT hazırlık kursunun alanında uzman ve deneyimli branş öğretmenleri tarafından verilmesi gerekliliğidir. Öğrenciler öğretmenleriyle açık iletişim kurabilmeli, her dersin konularındaki eksikliklerini gidermek için öğretmenlerinden destek alabilmeli ve edindikleri bilgileri pekiştirmeye yönelik çalışmalarla AYT sınavına en iyi şekilde hazırlanabilmelidir.
Bunun yanı sıra gerek soru çözümü gerek ders materyalleri konusunda öğrenciler herhangi bir sınırlamayla karşı karşıya kalmamalıdır. Sınav sürecine mental olarak hazırlanabilmek için ihtiyaç duyulan psikolojik destek ve sınav kaygısını önleyecek yönlendirmeler, AYT kursunun rehberlik birimi tarafından gerçekleştirilmelidir.
AYT kurslarının ve paketlerinin ders materyalleri, öğrencilerin gireceği AYT sınavının güncel müfredatına ve sınavda çıkan soru tiplerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Öğrencilerin sınava en iyi şekilde hazırlanması için sunulan AYT ders materyalleri; AYT derslerine yönelik konu anlatım videoları, AYT derslerine yönelik soru çözümü videolar, AYT paketlerinde yer alan tüm videolara ait PDF dosyaları ve AYT derslerine ait testler olarak sıralanabilir.
AYT kurslarına ve paketlerine, AYT yani Alan Yeterlilik Testlerine girecek lise son sınıf öğrencileri ve lise mezunu öğrenciler katılabilir. Ayrıca AYT hazırlık sürecine dahil olan ve 4 yıllık fakültelerde lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler AYT kurslarına ve paketlerine katılabilir. Bunların yanı sıra YKS hazırlık öğrencileri de AYT kurslarına ve paketlerine katılarak sınava verimli bir şekilde hazırlanabilir.
AYT kursları ve paketleri, lise mezunu öğrencilerin ya da lise son sınıf öğrencilerinin AYT sınavına sistematik bir şekilde hazırlanmasına yardımcı olur. Alanında uzman ve deneyimli branş öğretmenlerinin hazırladığı materyaller ve verdiği eğitimler sayesinde sınava hazır bir hale gelmek mümkündür. Ayrıca konuların pekiştirilemesi için çözülen sorular ve düzenli deneme testleri ile eksik konular kolayca tespit ve telafi edilir. Aynı zamanda AYT kursları ve paketleri sayesinde öğrenciler rehberlik desteğinden faydalanarak sınava mental açıdan hazırlanma avantajını elde edebilir.
Kültür’de tüm öğrenciler, kendileri için hazırlanan ve ihtiyaç duyulan derslerden seçilen Özel Ders Paketleriyle özel ders alabilmektedir.
Şubelerimizde verilen birebir özel dersler öğrenciye özel olduğundan, öğrencinin eksikleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Kültür’ün deneyimli eğitim kadrosunun verdiği özel derslerle LGS veya YKS’ de anlaşılmayan konulara yer verilebildiği gibi yazılı zamanlarında da öğrenciye destek verilmektedir.
Saat paketleriyle öğrencilerimize seçenekler sunulmaktadır. Bu saat paketleri tercihe göre 10-20-30 saat ve daha fazlası paketler şeklinde alınabilmektedir.
Ayrıca öğrencilerimizin seçeceği konulardan birebir özel ders paketleriyle Kültür’de özelsiniz. (Bu paketler Kültür’de kayıtlı olan ve olmayan tüm 5-6-7-8-9-10-11-12 ve mezun sınıflar için geçerlidir.)