LİSELERDE ALAN SEÇİMİ
Liselerde alan seçimi akademik hayatın en önemli dönemeçlerinden biridir. Sadece lise hayatının değil üniversite ve mesleki hayatınızı da yakından ilgilendirilen “alan seçimi” yapılırken birçok etken göz önünde bulundurulmalıdır.
Alan seçiminizi yaparken dikkat edeceğiniz en önemli faktör kendinizi tanımaktır. Öğrenciler sevdikleri dersleri, ilgi alanlarını, derslerdeki başarı seviyelerini, derse uyum düzeylerini ve gelecek hakkındaki fikirlerini her daim göz önünde bulundurmalı ve tercihlerini bu sebeplere dayandırmalıdır. Başarılı bir mesleki kariyerin altında insanın mesleğini severek yapması ve bundan keyif alması yatmaktadır. Tüm ilgi ve isteklerin yanında kişinin kendi kabiliyetlerini, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını tahlil etmesi de kritik bir rol oynayacaktır.
Tüm bunların ışığında yapılacak alan tercihi sürecinde öğrenci bu süreçte ailesinden, yakınlarından destek ve fikir alabilir. Daha önceki tecrübeler ve yaşananlar bu sürece ışık tutabilir. Bunun yanında öğrenciler kesinlikle okullarındaki rehber öğretmenlerden “Alan Seçimi Danışmanlığı” talep etmeli, profesyonel bir yardım almalıdırlar. Çünkü çok katmanlı bir süreci oluşturan bu durum zaman zaman öğrencinin tek başına baş etmesini zorlaştırabilir. Rehber öğretmenler ile süreç daha sağlıklı ve kolay olacaktır. Meslek ve alan seçiminde ailenin rolü de çok önemlidir. Ailelerden yeterli destek ve motivasyon yardımı almak süreci kolaylaştıracaktır. Yapılan bir araştırmaya göre meslek tercihi yapacak öğrencilerin %54,3’nde aileler etkili olmuştur. Aileler bu kritik süreçte öğrenciye yapıcı, destekleyici davranmalı, kendi tecrübe ve birikimlerini öğrencinin istek ve yeteneklerine saygı duyarak aktarmalıdır.
Liselerde bölüm seçimleri 9. Sınıfta yapılmaktadır. Sayısal (MF), Eşit Ağırlık (EA), Sözel (TS), ve Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 ana alan bulunmaktadır. Öğrenciler ilk iki sene TYT sınavının konularını da oluşturan tüm ortak derslerden sorumludurlar. 11. Sınıf itibari ile seçmeli dersler ile birlikte alan seçimi daha belirgin bir hale gelmektedir. Sayısal alanı tercih edecek öğrencilerin ders seçerken Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi sayısal derslere ağırlık vermeleri gerekmektedir. Bu şekilde üniversite sınavının ikinci ayağını oluşturan AYT’de önemli bir kazanç elde edilecektir.
Sayısal alandan hazırlanacak öğrenciler üniversite sınavında gösterdikleri başarı durumuna göre tıp, eczacılık, mühendislikler, diş hekimliği, veterinerlik gibi bölümleri tercih etme hakkı kazanacaktır. Bu nedenle alan seçimi mesleki kariyerin şekillenmesinde büyük bir rol oynamaktadır.
Sonuç olarak lisede yapılan alan seçimi gelecekteki mesleki kariyerin temel taşlarından birini oluşturacaktır. Öğrenciler bu seçimi yaparken kendi isteklerine, yeteneklerine ve başarılarına göre tercih yapmalı, tercihlerini yaparken de ailelerinden ve rehber öğretmenlerinden her türlü yardımı almalıdırlar. Tercih yaparken alan seçimi hakkında detaylı bir araştırma yapmanın, mesleki tercih kılavuzlarını incelemenin ve mümkünse bu konu hakkında yetkili kişilerle görüşmenin sürece olumlu katkıları olacaktır. Aileler bu sürece yapıcı, anlayışlı ve destekleyici bir katkı vermelidirler. Son tercih öğrencinin kararına bırakılmalıdır. Sevdiğiniz, keyif aldığınız bir mesleki kariyer mutluluğu da yanında getirecektir.
Halime DİLEK
Kültür’de tüm öğrenciler, kendileri için hazırlanan ve ihtiyaç duyulan derslerden seçilen Özel Ders Paketleriyle özel ders alabilmektedir.
Şubelerimizde verilen birebir özel dersler öğrenciye özel olduğundan, öğrencinin eksikleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Kültür’ün deneyimli eğitim kadrosunun verdiği özel derslerle LGS veya YKS’ de anlaşılmayan konulara yer verilebildiği gibi yazılı zamanlarında da öğrenciye destek verilmektedir.
Saat paketleriyle öğrencilerimize seçenekler sunulmaktadır. Bu saat paketleri tercihe göre 10-20-30 saat ve daha fazlası paketler şeklinde alınabilmektedir.
Ayrıca öğrencilerimizin seçeceği konulardan birebir özel ders paketleriyle Kültür’de özelsiniz. (Bu paketler Kültür’de kayıtlı olan ve olmayan tüm 5-6-7-8-9-10-11-12 ve mezun sınıflar için geçerlidir.)